Vilken är den bästa ”budgettelefonen”?

Det är i dagsläget nästintill ett måste att ha en mobiltelefon. De används till att mejla, smsa, ringa, jobba, sociala medier och mycket mer. Men det är långt ifrån alla som har möjlighet att lägga ner 10 000 kronor på en mobiltelefon. Man ser och hör dagligen saker om de dyra mobiltelefonerna och hur de hela tiden förbättras. Men vad gör man då om man inte har råd eller lust att lägga så mycket pengar på en mobiltelefon? Finns det några billigare alternativ som klarar av ungefär samma saker?

Kan man komma undan bra med att snåla när det gäller telefoner?

Utbudet på mobiltelefoner har aldrig varit större och det är allt fler märken som släpper telefoner som konkurrerar med de bästsäljande modellerna. Men hur billigt kan det egentligen bli innan egenskaperna blir allt för dåliga?

Budgetmobiler som kostar under 3 000 kronor

Är det möjligt att köpa en telefon som kostar under 3 000 kronor som fortfarande håller alla de krav vi idag ställer på mobiltelefoner? Svaret på den frågan är både ja och nej. Det finns mobiltelefoner för under 3000 kronor som fungerar utmärkt för vissa, men inte alls för andra. Det beror helt på vilka krav man har på sin mobiltelefon. Det går att ringa, smsa, ladda ner appar, surfa och spela musik helt utan problem på även dessa mobiltelefoner. Det går även att filma och ta bilder, dock inte på den nivån som många önskar. Det finns absolut mobiltelefoner för under 3 000 kronor som för många funkar bra, men inte alls för dem som behöver kunna ta fina bilder då man får räkna med att kvaliteten inte är densamma som på de dyrare modellerna.

Vad sänker priset på vissa mobiltelefoner?

För att kunna hålla priset lågt måste man kompromissa med vissa saker för att det ska gå ihop. Olika tillverkare väljer att dra ner på olika saker, vanligt är att dra ner på prestanda, kvalitet på högtalare, bildskärm och batteritid. Det är också väldigt vanligt att de billigaste telefonerna drar ner mycket på kamerans pålitlighet och val av material.

Nokia 5

Nokia 5 är en av de absolut bästa budgettelefonerna, och det kostar inte ens 2500 kronor. Köper man en Nokia 5 får man för endast 2000 kronor en välbyggd snygg femtumstelefon som ser betydligt dyrare ut än vad den faktiskt är. Den har dock de typiska budgetspecifikationerna och lever som förväntat inte upp till allas krav.

Funktioner och design

Precis som de dyra telefonerna har Nokia 5 en fingeravtrycksläsare som även är en hemknapp. Det löper stora plastränder genom metallen både upptill och nedtill för att få en bra mottagning. Denna detalj är inte speciellt snygg, men den är nog nödvändig för att den ska fungera så bra som möjligt. På undersidan finns en högtalare som ger relativt rent och bra ljud, dock kan det för vissa uppfattas vara för lågt. Bildskärmen är enkel och helt okej med 720 p-upplösning. Den har fina starka färger och även ljusstyrkan är bra.